3 en 4 mei 2023

Bommen op de Diefdijk

Binnenkort is het 78 jaar geleden dat er vrede kwam in ons land. Het geweld en de opgedrongen onvrijheid door de bezetter bewerkstelligd, heeft sporen achter gelaten. Steden lagen in puin en mensen waren op de vlucht. Na de oorlog, bleek diezelfde oorlog een inspiratiebron voor literatuur en films. We lazen boeken en zagen films die grote thema's aantikten: D. Day, operatie Market Garden, Pearl Harbor, en zoveel meer. De waarheid kwam boven tafel wat er zich in de kampen had afgespeeld. Veel wreedheid kwam in beeld. De wereld was geschokt. Op een ander niveau werd het leven na de oorlog weer opgepakt. Er moest herbouwd worden, de armen uit de mouwen. Er werd hard gewerkt, "we bouwen de boel weer op." Wat moeilijk lag, was de verwerking van al die meegemaakte ellende. Landgenoten gingen door met hun leven, maar ondertussen werd er over veel niet gesproken; er was geen aandacht voor en het lag moeilijk om over gevoelens te praten in die tijd.

De stichting VerzameLinge is al jaren bezig om via Oral History verhalen uit Leerdam en omgeving naar boven te krijgen. Hoe gaan dat in z'n werk? Het zijn de verhalen die verteld willen worden. Soms heb je ergens iets van gehoord, waar gaat het precies om? Er wordt verder gezocht, er is een aanknopingspunt, er wordt een afspraak gemaakt, er volgt een gesprek. Er komen brieven op tafel, er zijn nog foto's van het gebeuren, maar bovenal: het verhaal van toen wordt weer verteld. En dan heb je al die verhalen, vaak over indrukwekkende gebeurtenissen. Wat ga je daarmee doen?

Dan wordt er gewerkt door twee schrijvers/ regisseurs die de verhalen plaatsen/ verwerken tot een theatrale voorstelling. Dit concept blijkt al jaren goed te werken. De verhalen komen en de bezoeker van de voorstellingen is keer op keer verrast door de kracht van theater, door de nabijheid van persoonlijke fundamentele vragen over leven en dood en wat te doen in deze bizarre jaren. Theater geeft de verhalen een podium en zo wordt er toch wat recht gedaan aan het onrecht van die tijd.

Door het project "Bommen op de Diefdijk" wordt een stukje Leerdamse historie blijvend zichtbaar gemaakt. Eerder maakte stichting VerzameLinge de theatervoorstelling Erich und Du en vorig jaar was er een theatrale rondwandeling door Leerdam. "Bommen op de Diefdijk" vertelt een tweetal verhalen die zich destijds rond de Diefdijk hebben afgespeeld. Onderdeel van de voorstelling is de onthulling van een QR code. Wanneer deze gescand wordt is een film te bekijken waarin ingezoomd wordt op het bombardement aan de Diefdijk en het slachtoffer dat daarbij viel. Deze film is gemaakt door leerlingen van vier Leerdamse basisscholen.

Komt dat zien, komt dat zien!

Kaarten reserveren

Klik hier om verder te lezen...

Belangrijke informatie

Lees onderstaande voordat u gaat reserveren!

De voorstellingen vinden plaats op 3 en 4 mei

Er zijn twee voorstellingen per dag. Zie het infoblokje met de aanvangstijden onderaan.

Startpunt voor de voorstelling: Op de Industrieweg vanuit Leerdam, rijdend naar de Diefdijk, tussen de twee bunkers.

Daar staat een transformatorhuisje. Dit is tevens de ingang tot een natuurgebied van Zuid Hollands Landschap. Daar verzamelen we.

We zien u graag!

Direct reserveren

Aanvangstijden

Woensdag 3 mei

16.00 - 17.15 uur
19.30 - 20.45 uur

Donderdag 4 mei

16.00 - 17.15 uur
18.30 - 19.45 uur

"De huidige generatie ontdekt steeds weer opnieuw wat de vorige vergeten is."

- Johann Wolfgang von Goethe -